عمل تعویض مفصل شانه

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
    شاید برای شما پیش آمده باشد که در شانه خود احساس درد داشته باشید و با استفاده از راهکارهای ساده و درمان‌های خانگی بهبود یافته‌اید. در برخی از مواقع مشکلات و دردهای مربوط به شانه به‌قدری جدی است که با استفاده از دارودرمانی یا راهکارهای خانگی درمان نمی‌شود. در این مواقع است که پزشک عمل جراحی را به‌عنوان گزینه نهایی و راهکاری برای درمان درد شانه در نظر می‌گیرد. به‌طور مثال آسیب‌هایی مانند آرتروز شدید یا شکستگی در مفصل شانه نیاز به تعویض مفصل شانه خواهد داشت. اگر شما از آسیب‌هایی، مانند آرتروز شانه، شکستگی و دیگر مشکلاتی از این قبیل رنج می‌برید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم.

    برای چه کسانی عمل تعویض مفصل شانه انجام می‌گیرد؟

    افرادی که درد شدیدی احساس می‌کنند و با استفاده از درمان‌های ساده مانند دارودرمانی یا فیزیوتراپی بهبود نیافته‌اند، کاندیدای مناسبی برای انجام این عمل جراحی هستند. به‌طور کلی شرایطی که بیماران نیاز به انجام این نوع عمل دارند، به شرح زیر است:

    آرتروز

    آرتروز شانه در افراد مسن بسیار شایع است، در واقع این شرایط زمانی ایجاد می‌شود که غضروف‌های این قسمت از استخوان از بین می‌رود.

    آرتریت روماتوئید (RA)

    در این مورد سیستم ایمنی بدن شما، اشتباه به مفصل حمله می‌کند و در نهایت منجر به درد و التهاب می‌شود.

    عدم خونرسانی به استخوان

    در واقع در این مورد خون به استخوان نمی‌رسد و در نهایت منجر به آسیب و درد استخوان می‌شود.

    شکستگی شانه

    اگر استخوان و مفصل این قسمت به‌دلیل شکستگی آسیب زیادی دیده باشد، قطعا نیاز به تعویض مفصل شانه خواهد بود. پزشک در این مواقع با شما در خصوص انجام عمل جراحی صحبت خواهد کرد که آیا شما قطعا نیازی به این نوع عمل خواهید داشت یا خیر. عمل تعویض مفصل شانه برای افرادی که در ادامه ذکر خواهیم کرد نتایج خوبی به‌همراه خواهد داشت:
    • احساس ضعف در شانه و از دست دادن حرکت در این قسمت از بدن
    • مختل شدن زندگی روزمره به‌دلیل احساس درد شدید در شانه
    • احساس درد هنگام استراحت کردن یا هنگام خوابیدن
    • پس از انجام راهکارهای درمانی مانند مصرف دارو، تزریق آمپول یا فیزیوتراپی، پیشرفت و درمانی حاصلی نشود.

    این جراحی در چه افرادی موفقیت‌آمیز نخواهد بود؟

    با وجود این که نتایج این عمل در اغلب افراد موفقیت‌آمیز بوده است، اما برای برخی از افراد با شرایط خاص موثر و رضایت‌بخش نخواهد بود، این گروه از افراد شامل موارد زیر است:
    • دیابت
    • افسردگی
    • چاقی
    • بیماری پارکینسون

    آمادگی قبل از انجام عمل جراحی تعویض مفصل شانه

    چند هفته قبل از انجام این عمل پزشک جهت بررسی شرایط بیمار معاینات فیزیکی را انجام می‌دهد تا مشخص شود که منعی برای انجام عمل جراحی وجود ندارد. ممکن است لازم باشد که مدتی قبل از انجام عمل جراحی هیچ دارویی مصرف نکنید. برخی از داروها مانند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی ممکن است منجر به خونریزی بیش از حد شود. پزشک متخصص ارتوپد به شما توصیه‌هایی در خصوص قطع مصرف داروهای رقیق‌کننده خون خواهد داشت. قبل از انجام عمل بهتر است همراهی در کنار خود داشته باشید تا پس از ترخیص بیمارستان به شما کمک کند، زیرا قادر به انجام فعالیت‌هایی از قبیل رانندگی کردن نخواهید بود. اغلب افراد تا ۶ هفته پس از جراحی نیاز به کمک دیگران دارند. عمل تعویض مفصل شانه, دکتر امید شریفی

    روند عمل تعویض مفصل شانه چگونه است؟

    این نوع جراحی به‌طور معمول ۲ ساعت طول می‌کشد و بسته به تصمیم پزشک ممکن است بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی برای شما انجام گیرد. در صورتی که بیهوشی عمومی انجام گیرد، متوجه روند درمان نخواهید شد. اگر بی‌حسی موضعی انجام گیرد، کاملا هوشیار خواهید بود. در حین جراحی، مفصل آسیب‌دیده توپی که به‌عنوان سر استخوان در بازو شناخته می‌شود، با مفصل توپی دیگر که از جنس فلز است، جایگزین می‌کنند. یک پوششی بر سطح مفصل شانه به نام سوکت قرار می‌دهند که به‌عنوان گلنوئید شناخته می‌شود. گاهی ممکن است بسته به آسیب وارد شده، تنها قسمت توپی مفصل تعویض شود و نیاز به اقدامی دیگر نباشد.

    روند بهبودی پس از عمل تعویض مفصل شانه

    • جراحی تعویض مفصل شانه یک عمل جراحی بزرگ است، به همین جهت ممکن است پس از عمل درد داشته باشید. پزشک متخصص ارتوپدی چنین عارضه‌هایی را پیش‌بینی می‌کند و بلافاصله پس از عمل داروهای ضد درد برای بیماران تزریق می‌شود.
    • یک روز بعد از جراحی، پرستاران در بیمارستان داروهای مسکن تجویز شده را برای شما می‌آورند.
    • برنامه‌های توانبخشی بلافاصله پس از عمل برای بیمار شروع می‌شود، کادر درمان در زمان مناسب شما را بلند کرده و جابه‌جا می‌کنند.
    • بیماران پس از چند روز مرخص می‌شوند. هنگام ترخیص، دست بیمار در آویز دست یا اسلینگ قرار دارد که باید حدود ۲ تا ۴ هفته همان‌طور بماند.
    • حدود یک ماه پس از جراحی نباید هیچ‌گونه حرکتی در شانه خود داشته باشید. باید دقت داشته باشید که هیچ جسم سنگینی را بلند نکنید. همچنین اجسامی که نیاز به کشیدن یا هل دادن دارند، برای شانه شما خطرناک خواهد بود.
    • به‌طور کلی اغلب افراد تا دو الی شش هفته می‌توانند فعالیت‌های روزمره و آرام خود بدون هیچ مشکلی انجام دهند.
    • انجام تمرینات خانگی که پزشک به شما توصیه می‌کند از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه در روند بهبودی شما بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
    • اگر به فعالیت‌های حرفه‌ای مانند شنا، مشغول به فعالیت هستید، باید به‌مدت ۶ ماه از این‌گونه فعالیت‌ها دور بمانید تا کاملا بهبود یابید.

    نتیجه جراحی تعویض مفصل شانه

    انجام این نوع عمل برای تسکین درد شانه بسیار موثر است. اغلب بیمارانی که عمل شانه را انجام می‌دهند، از نتیجه جراحی خود رضایت داشته‌اند. اما گاهی ممکن است در برخی از افراد هنگامی که فشار زیادی به شانه خود وارد می‌کنند، کمی درد احساس شود. علاوه بر تسکین درد دامنه حرکات و عملکرد شانه پس از جراحی بسیار بهبود خواهد یافت. به‌طور کلی نارضایتی از این نوع عمل جراحی از سوی بیماران گزارش نشده است. عمل تعویض مفصل شانه, دکتر امید شریفی

    این عمل با چه عارضه‌هایی همراه است؟

    عمل شانه همانند دیگر عمل‌ها با عارضه‌هایی بسیار نادر همراه است و در کمتر افرادی مشاهده می‌شود:
    • عفونت
    • حساسیت به بیهوشی
    • آسیب به عصب یا به رگ‌های خونی
    • پارگی عضلات گرداننده شانه
    • شل شدن یا دررفتگی پروتز

    تا چه مدتی تعویض مفصل شانه بدون مشکل باقی خواهد ماند؟

    نمی‌توان زمان دقیقی برای کاربرد پروتزهای جایگزین در نظر گرفت. کارشناسانی که در این زمینه فعالیت دارند، برای کارکرد این پروتزها در مفصل شانه مدت‌زمانی حدود ۱۵ تا ۲۰ سال را تخمین می‌زنند. به‌ندرت پیش می‌آید که بیماران نیاز به عمل جراحی مجدد داشته باشند. عمل تعویض مفصل شانه, دکتر امید شریفی

    چه مدتی پس از عمل تعویض مفصل شانه می‌توان به سرکار بازگشت؟

    زمان دقیق بازگشت به کار به شرایط مختلفی بستگی دارد، به‌طور مثال باید روند بهبودی بیمار در نظر گرفته شود، همچنین این که بیمار مشغول به چه فعالیتی است را هم باید در نظر داشت. اگر بیماری کار اداری داشته باشد و تنها باید پشت میز قرار بگیرد، دو تا سه هفته پس از عمل می‌تواند مشغول به کار شود. اگر فعالیت‌های فیزیکی سنگین‌تری انجام شود، بیمار نیاز به استراحت بیشتری به‌مدت ۴ ماه خواهد داشت. به‌طور کلی بازگشت هر فرد به کار به نحوه جراحی و عملکرد تاندون بیمار خواهد داشت. اگر عضلات و تاندون بیمار قبل از عمل در وضعیت مطلوبی باشد، روند بهبودی پس از درمان بسیار سریع‌تر و بهتر خواهد بود.

    پس از جراحی مفصل شانه چه اقداماتی باید در منزل انجام گیرد؟

    • برای تسریع روند بهبودی باید تمرینات مناسبی را که پزشک و فیزیوتراپیست به شما توصیه کرده است، انجام دهید.
    • جهت کاهش درد باید از کمپرس آب سرد یا تکه‌های یخ در حوله در قسمتی که درد احساس می‌کنید، بگذارید.
    • نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که نباید زخم پس از عمل مرطوب بماند، به همین جهت توصیه می‌شود برش پس از عمل حداقل به‌مدت ۳ هفته مرطوب نماند، به همین خاطر از حمام رفتن تا حد امکان خودداری کنید.
    • فیزیوتراپی را ۷ الی ۱۰ روز پس از عمل آغاز کنید و تا چندین هفته ادامه دهید.
    • به‌مدت چند ماه طبق زمان‌هایی که پزشک برای شما مشخص کرده است باید به مطب مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود.
    • ۴ الی ۶ هفته پس از عمل نباید رانندگی کنید.

    چه گزینه‌های درمانی دیگر به‌جای عمل جراحی مفصل شانه برای بیماران انجام می‌شود؟

    پزشک متخصص ارتوپدی ابتدا درمان‌های غیر جراحی یا نیمه تهاجمی را به‌جای عمل تعویض مفصل شانه در نظر می‌گیرند، این مواردی که جهت درمان به کار برده می‌شود، شامل موارد زیر است:
    • فیزیوتراپی
    • داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
    • آرتروسکوپی شانه
    • تزریق استروئیدی به مفصل شانه
    عمل تعویض مفصل شانه, دکتر امید شریفی

    کلام آخر

    برای اغلب افراد پس از جراحی تعویض مفصل شانه شاهد تسکین درد و بهبود دامنه حرکت در شانه خود هستند. این روش به‌طور کلی یک گزینه امن و بدون خطر برای  بیماران است. با این وجود پزشکان این روش درمانی را به‌عنوان گزینه نخست درمانی برای بیماران درنظر نمی‌گیرد، ابتدا سعی دارند با راهکارهای ساده درد بیماران را بهبود بخشند. اگر با توجه به مطالب ذکر شده، خود را کاندیدای مناسبی برای انجام این عمل می‌دانید با بهترین متخصص ارتوپدی در کرج در‌این‌باره صحبت کنید.

    پاسخ به سوالات رایج در خصوص تعویض مفصل شانه

    اگر پس از عمل احساس درد دارید، کاملا طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. کادر درمان بلافاصله پس از عمل برای شما داروهای ضد درد تزریق می‌کنند. در برخی از موارد ممکن است پزشک علاوه بر این که بیمار بیهوشی عمومی دارد، بی‌حسی موضعی را در قسمت جراحی شده تزریق کنند تا بیمار پس از عمل دردی احساس نکند.

    قبل از ترخیص و بازگشت به خانه، پزشک داروهایی ضد درد برای شما تجویز خواهد کرد تا دوران نقاهت خود را بدون هیچ مشکلی پشت سر بگذارید. اگر با مصرف داروهای مسکن تجویز شده درد شما تسکین نیافت، بهتر است با پزشک متخصص ارتوپدی در میان بگذارید.

    جراح و فیزیوتراپیست بسته به شرایط بیمار بهترین تمرینات ورزشی را جهت افزایش روند بهبودی به بیماران توصیه می‌کند. یک برنامه تمرینی مناسب به بیمار داده می‌شود که با انجام این تمرینات به حرکات و تقویت مفصل شانه بسیار کمک می‌کند.

    به این نکته توجه داشته باشید که انجام دقیق توصیه‌های پزشک پس از عمل جراحی بسیار مهم است؛ چراکه در نتیجه عمل بسیار تاثیر خواهد گذاشت. همچنین نباید هیچ حرکت و تمرینی را خودسرانه انجام دهید.

    این عملی که برای شما انجام می‌گیرد، حداقل ۱۰ سال برای شما عملکردی بدون مشکل خواهد داشت. بسیاری از افراد تعویض مفصل شانه تا ۲۰ سال بدون هیچ مشکلی به زندگی خود ادامه خواهند داد.

    با این وجود ممکن است پروتز شانه در برخی از افراد، به‌دلیل فرسایشی که با گذر زمان در این قسمت از بدن انجام می‌گیرد، شل شود. اگر نیاز به ترمیم داشته باشید، عمل مجددی که برای شما انجام می‌گیرد، که پیچید‌تر خواهد بود. به‌طور کلی تا زمانی که فرسایشی در این قسمت از شانه ایجاد نشود، نیازی به تعویض مفصل شانه مجدد نخواهید داشت.

    • بسیاری از افراد تصور می‌کنند باید به‌طور کامل در حال استراحت یا خواب باشند، بهتر است در طول روز کمی قدم بزنید و کل روز را در رختخواب نمانید.
    • با فیزیوتراپیست خود در ارتباط باشید تا بهترین تمرین‌ها را جهت بهبود مفصل شانه به شما آموزش دهد.
    • به‌مدت ۶ هفته وسیله سنگینی را بلند نکنید تا آسیبی به شانه وارد نشود.
    • در خصوص زمان رابطه جنسی با پزشک مشورت کنید.
    • از انجام فعالیت و ورزش‌هایی که منجر به آسیب بیشتر به شانه می‌شود، باید خودداری کنید. ورزش‌هایی مانند تنیس و وزنه‌برداری.
    تماس مطب کرج
    مسیریابی مطب کرج
    دریافت نوبت آنلاین
    تماس مطب فردیس
    مسیریابی مطب فردیس
    پیمایش به بالا