دلایل احتمالی در ایجاد درد لگن
درد لگن بسیار شایع است. در لگن، مفصلی توپی شکل و حالت سوکتی قرار دارد. قسمت توپی بالای استخوان ران و قسمت سوکتی یا استابولوم در استخوان لگن قرار گرفته است.
بافت صاف و لغزندهای که غضروف نامیده میشود، این امکان را میدهد تا توپ و حفره هنگام حرکت روی یکدیگر قرار بگیرند.
یک لایه نازک (سینوویوم) بالای غضروف قرار میگیرد و مایع مفصلی ایجاد میکند که منجر به سایش بیشتر میشود. بافتهای دیگر مانند تاندونها، رباطها و ماهیچه این قسمت را تکمیل میکنند.
آرتروز یکی از دلایل درد لگن
بسیاری از افراد در سنین میانسالی دچار آرتروز لگن یا ساییدگی و پارگی میشوند. غضروفی که در انتهای استخوان ران و در قسمت داخلی ران قرار دارد، به آرامی از بین میرود و منجر به ساییدگی استخوانها میشود.
در این مواقع ممکن است بیمار احساس سفتی و در قسمت جلویی احساس درد داشته باشد و تا زانو و پشت آن نیز انتشار پیدا کند.
در اغلب مواقع پس از یک تمرین سخت یا زمانی که برای مدتی حرکت نکردهاید، درد بدتر میشود.
روماتیسم مفصلی
در روماتیسم مفصلی سیستم ایمنی بدن شما به قسمتهایی از بدن حمله میکند که میتواند شامل سینوویوم باشد.
این پوشش نازک شروع به ضخیم و متورم شدن میکند و مواد شیمیایی ایجاد میکند که به غضروف پوشاننده استخوان آسیب میرساند یا آن را از بین میبرد.
پزشکان علت ایجاد چنین مشکلی را نمیدانند. زمانی که مفصل دچار آسیبدیدگی شود، متورم میشود و ممکن است متوجه گرمی و قرمزی در اطراف پوست و درد لگن شوید.
سیاتیک
عدم فعالیت ورزشی یا بی تحرک بودن از موارد دیگری است که ممکن است بزرگترین عصب در بدن یعنی عصب سیاتیک در بدن تحریک و ملتهب شود.
این عصب از پایین ستون فقرات، از ناحیه باسن و پشت ساق پا عبور میکند، قسمتی که آن را فشار میدهید احساس درد دارید.
در حقیقت درد ناشی از سیاتیک از لگن شروع میشود و ممکن است به صورت ملایم باشد و بی حسی در بیمار ایجاد کند.
شکستگی لگن
شکستگی لگن در بالای استخوان ران ایجاد میشود. معمولا در جوانان چنین عارضهای کمتر رخ میدهد؛ چراکه، در این سنین استخوانها سالم و مستحکم هستند.
اگر بیش از ۶۵ سال سن داشته باشید یا در صورتی که دچار پوکی استخوان باشید، کوچکترین ضربه جزئی منجر به شکستگی میشود و درد لگن را به همراه خواهد داشت.
دررفتگی
این عارضه زمانی رخ میدهد که توپ بالای استخوان ران از حفره یا سوکت لگن خارج شده باشد. معمولا زمانی در رفتگی رخ میدهد که نیروی زیادی به این قسمت از بدن وارد شده باشد.
بهطور مثال زمانی که زمین میخورید یا با اتومبیل تصادف میکنید، این ضربات پر قدرت میتواند منجر به آسیبهای دیگری مانند موارد زیر شود:
- پارگی بافت
- شکستگی استخوان
- آسیب به عصب، غضروف و عروق خونی
چنین شرایطی درد لگن بسیار زیاد است و تا زمانی که پزشک متخصص ارتوپدی در کرج شروع به درمان نکند، نمیتوانید پای خود را حرکت دهید.
دیسپلازی
در دیسپلازی مفصل ران حفره ران به اندازهای عمیق نیست تا قسمت توپی استخوان در داخل آن قرار گیرد. ناپایداری میتواند از کمی حالت تکاندهنده تا دررفتگی کامل متفاوت باشد. گاهی ممکن است نوزادان با این بیماری به صورت مادرزادی متولد شوند.
معمولا نوزادانی که در حالت بریچ قرار دارند، بیشتر دچار این عارضه میشوند. همچنین اگر پاهای کودک خود را محکم بپیچید، ممکن است چنین مشکلی ایجاد شود.
بورسیت
این بیماری زمانی رخ میدهد که کیسههای پر از مایع یا بورس که اصطکاک بین ماهیچهها، تاندونها و استخوانها را آسان میکند تحریک و متورم میشود.
چنین حالتی میتواند در قسمت استخوانی خارج لگن (بورسیت تروکانتریک) رخ دهد که منجر به درد شدید میشود و گسترش پیدا میکند.
به ندرت این عارضه در قسمت داخلی (بورسیت مفصل ران) رخ میدهد، قسمتی که منجر به درد کشاله ران میشود. هر دو موارد ممکن است هنگام راه رفتن، چمباتمه زدن یا بالا رفتن از پلهها بدتر شود.
پارگی لابروم
گاهی ممکن است به غضروف در لبه استخوان حفره ران آسیب وارد شود، در واقع قسمتی که به نگه داشتن مفصل در کنار هم کمک میکند.
ممکن است در حال پیچشی یا تصادف ناگهان آسیب وارد کنید. معمولا فعالیتهای ورزشی مانند فوتبال یا گلف منجر به چنین عارضهای میشود.
این عارضه میتواند منجر به درد لگن شود و درمان آسیب های ورزشی باید تحت نظر متخصص ارتوپدی انجام شود.
کشیدگی مفصل لگن
چنین آسیبی زمانی رخ میدهد که هر یک از ماهیچه و تاندونهایی که به حرکت مفصل کمک میکند، بیش از حد کشیده یا پاره شود.
در چنین مواقعی ممکن است این ناحیه متورم، ضعیف و دچار آسیبدیدگی شود، به ویژه هنگامی که در حال فعالیت در این قسمتها هستید.
استراحت کردن، استفاده از یخ و مسکنهای بدون نسخه معمولا در تسکین درد لگن موثر هستند.
اقدامات درمانی برای درمان درد لگن
چندین راهکار برای تسکین درد وجود دارد که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
تکنیک RICE (استراحت، یخ، فشرده سازی و بالا بردن)
اولین اقدامی که باید برای تسکین درد لگن در نظر داشته باشید به کارگیری از این تکنیک است. پس از آسیبدیدگی یا احساس درد باید استراحت کنید اما نه به این معنی که هیچ حرکت و فعالیتی نداشته باشید. در واقع به این منظور که هر حرکتی را که منجر به آسیب میشود، انجام ندهید.
نکته دیگر این است که باید در قسمت آسیبدیده از کمپرس یخ استفاده کنید و همچنین با استفاده از بانداژ یا هر تجهیزات دیگری این قسمت را ببندید، همچنین قسمت آسیبدیده را در بلندی و ارتفاع قرار دهید تا از تجمع خون جلوگیری شود.
درمان دارویی
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در اغلب مواقع برای کاهش درد و التهاب ناشی از آرتریت و سایر مشکلات مفصلی مورد استفاده قرار میگیرد. بیشتر این داروها بهصورت خوراکی تجویز میشود اما کرم یا ژل آنها نیز وجود دارد.
جهت درمان دردهای جدیتر و بیماریهای زمینهای پزشک داروهایی از جمله کورتیکواستروئیدها، مسکن و سایر داروها را برای درمان بیماریهای التهابی تجویز میکند.
زمانی که باید به پزشک مراجعه کنید
در شرایط زیر حتما باید به متخصص مراجعه کنید:
- اگر راهکارهای خانگی در تسکین درد موثر نیست.
- در مواقعی که آسیب یا صدمهای منجر به درد در ناحیه لگن شده است و نمیتوانید پای خود را حرکت دهید.
- اگر درد شدید، تورم ناگهانی یا هرگونه عفونت مانند تب، لرز و قرمزی پوست دارید.
پزشک جهت بررسی و تشخیص از روشهایی مانند آزمایش خون و تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا ام آر آی کمک میگیرد.
آیا راهکاری برای جلوگیری از درد لگن وجود دارد؟
گاهی برخی از عوامل میتواند در ایجاد درد لگن تاثیرگذار باشد که با جلوگیری از آنها میتوانید مشکل خود را برطرف کنید. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن میتواند منجر به کاهش فشار بر مفصل شود.
ورزش نیز بسیار کمککننده است. با گرم کردن و حرکات کششی شروع کنید و در صورت آسیبدیدگی باید تمرینات خود را متوقف کنید.