آسیب دیدگی تاندون شانه
شانه انعطافپذیرترین مفصل در بدن است که از سه استخوان تشکیل میشود:
- استخوان ترقوه
- استخوان کتف یا تیغه شانه
- استخوان بازو
همچنین شامل چهار مفصل است.
این ساختار به شما این امکان را میدهد که بازو و شانه خود را به هر سمتی حرکت دهید؛ اما بدون کمک تاندون و عضلات، این حرکات امکانپذیر نخواهد بود. تاندون و عضلات طی روز تحت فشار زیادی قرار میگیرند.
فعالیتهای روزانه مانند نقاشی ساختمان و باغبانی کردن یا فعالیتهای تفریحی مانند تنیس و شنا، میتواند منجر به آسیب دیدگی در این اندام شود.
آسیبهای شایع در عضلات و تاندونها
شایعترین آسیبهایی که به عضلات و تاندونهای شانه وارد میشود، شامل موارد زیر است:
- التهاب تاندون روتاتور کاف
- بورسیت شانه
- سندرم گیرافتادگی شانه
- پارگی روتاتور کاف
تمامی این موارد نام برده شده با یکدیگر مرتبط هستند، اما تفاوتهای اساسی بین آنها وجود دارد.
التهاب تاندون روتاتور کاف و بورسیت شانه هر دو نوعی التهاب در بافت نرم هستند که بهدلیل ضربه مستقیم به شانه یا آسیب جزئی و مکرر ایجاد میشود. در واقع التهاب ناشی از آسیبهای جزئی و مکرر در میان ورزشکاران وجود دارد؛ درمان آسیب های ورزشی نیز توسط متخصص ارتوپدی انجام خواهد گرفت.
تاندونیت شانه به التهاب تاندون در شانه گفته میشود، در حالی که بورسیت التهاب ناشی از بورس یا کیسههای پر از مایع است که بهعنوان بالشتک در مفصل عمل میکند. علائم شامل درد، سفتی، تورم و محدود شدن دامنه حرکات است.
سندرم گیرافتادگی شانه زمانی ایجاد میشود که تاندونهای روتاتور کاف بین استخوان فوقانی بازو و تیغه شانه منقبض شود. پارگیهای روتاتور کاف بسته به علت و شدت پارگی به چند دسته تقسیم میشوند. این عارضه بهدلایل مختلفی از جمله موارد زیر ایجاد میشود:
- در اثر آسیب ناگهانی
- بهدلیل فعالیت بیش از حد
- ضعیف شدن بافت شانه بهدلیل افزایش سن
این آسیبها میتواند به اشکال زیر باشد:
- بهصورت جزئی، به شکل پارگی ناقص؛
- پارگی کامل، بهطوری که تاندون از استخوان جدا شود.
افرادی که بیشتر در معرض آسیب دیدگی شانه قرار دارند
عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند خطر این آسیب دیدگی را افزایش دهد:
- با وجود این که افراد جوان هم میتوانند در معرض این آسیبدیدگیها قرار داشته باشند؛ اما، بیماران مسن بهدلیل ضعیف شدن و تحلیل رفتن بافت نرم با خطر بیشتری روبهرو هستند. در واقع اختلالات دژنراتیو ممکن است از ۴۰ سالگی شروع و با افزایش سن بیشتر شوند.
- فعالیت بیش از حد در شانه باعث میشود که پارگیهای ریز در بافت نرم بهمرور بیشتر شود. این امر بیشتر در مشاغلی مانند نقاشی ساختمان و برخی از ورزشها که در آنها حرکات بالای سر مکرر وجود دارد، بسیار رایج است.
- سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون و اکسیژن به بافت نرم میشود. در نهایت این امر باعث میشود که فرد در معرض آسیب قرار گیرد و روند بهبودی کُند شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که خطر آسیب دیدگی شانه تنها محدود به این افراد نمیشود و ممکن است اتفاقات یا ضربه مستقیم به شانه برای هر کسی به وجود بیاید.
چگونه میتوان متوجه التهاب تاندونیت یا بورسیت شد؟
تاندونیت و بورسیت روتاتور کاف میتواند نشانههای مشابهی داشته باشند که به شرح زیر است:
- درد و تورم در جلوی شانه
- درد ناشی از بالا و پایین آوردن بازو
- سفتی و قرمزی شانه
- از دست دادن تحرک و قدرت در بازوی آسیب دیده
- دردی که منجر به اختلال در خواب میشود.
- بیماران که مبتلا به تاندونیت هستند ممکن است صدای تق تق در مفصل شانه خود داشته باشند.
درمان آسیب به تاندون
درمانهای مختلفی جهت درمان آسیب وارد شده به تاندون وجود دارد که بسته به شدت عارضه در نظر گرفته خواهد شد. در صورتی که آسیب وارد شده جزئی باشد، تنها با راهکارهای غیر تهاجمی مانند مراجعه به فیزیوتراپی، استراحت دادن شانه، استفاده از کمپرس یخ و غیره میتوان این مشکل را برطرف کرد.
در صورتی که درمانهای اولیه موثر واقع نشوند و شدت آسیب وارد شده بسیار زیاد باشد، راهکارهای دیگری برای این مورد نظر گرفته خواهد شد که به شرح زیر است:
- آرتروسکوپی شانه جهت ترمیم تاندون
- عمل ترمیم تاندون بهصورت باز
- انتقال تاندون
- عمل تعویض مفصل شانه
زمانی که باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید
سلامت شانه برای انجام فعالیتهای روزمره بسیار مهم است، اگر در حال انجام فعالیتهای خاص ورزشی هستید، این اهمیت دو چندان میشود. زمانی که در این قسمت از بدن خود دچار درد و ناتوانی شدهاید، باید به بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مراجعه کنید تا معاینات لازم برای شما هرچه سریعتر انجام گیرد.