در رفتگی زانو چه علائمی دارد؟
در رفتگی زانو بهعنوان مشکلی نادر تلقی میشود؛ اما، میتواند بسیار جدی باشد. این عارضه ممکن است برای هر فردی در حین انجام فعالیتهای ورزشی یا هنگام رقص که بهصورت ناگهانی تغییر جهت میدهند، ایجاد شود.
گاهی برخی دچار آسیب دیدگی در زانو میشوند و نمیدانند که آیا دچار در رفتگی شده یا آسیب دیگری شدهاند. به همین جهت برای اینکه بتوانید دررفتگی را تشخیص دهید، در ادامه علائم ناشی از دررفتگی زانو و نکات مهم دیگر را برای شما ذکر خواهیم کرد.
در رفتگی زانو چیست؟
بهتر است قبل از اینکه بخواهیم در خصوص علائم در رفتگی زانو صحبت کنیم، توضیح کوتاهی در رابطه با این عارضه به شما بدهیم. دررفتگی زانو زمانی ایجاد میشود که سه استخوان زانو از جای خود خارج شده باشد و در یک راستا قرار نگیرند.
در اغلب مواقع این عارضه زمانی ایجاد میشود که بهدلیل یک اتفاق آسیبزا مانند آسیب های ناشی از ورزش استخوانهای زانو را از جای خود خارج کند. این وضعیت میتواند شرایط دردناکی را برای افراد ایجاد کند. برای درمان آسیب های ورزشی باید به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کرد.
اگر زانو دچار دررفتگی شود ممکن است استخوانهای ران و ساق پا نیز تا حدی از محل خود خارج شوند. در این مواقع میبایست حتما به بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مراجعه کنید.
با علائم در رفتگی زانو آشنا شوید
عدم تحرک؛
اگر کاسه زانو از قسمت زانو خارج شده باشد، ممکن است پا در حالت خمیده بماند و حرکت برای فرد دشوار شود.
خارج شدن استخوان زانو؛
هنگامی که فشار به پای آسیب دیده وارد میشود، ممکن است زانو به سمت خارج متمایل شود و نتواند وزن یا فشار وارد شده را تحمل کند.
تغییر مجدد کشکک زانو؛
در رابطه با در رفتگی خفیف تا شدید، کاسه زانو نه تنها از مفصل زانو دور میشود، بلکه بهطور کلی از پا کاملا خارج خواهد شد.
جابهجایی کشکک؛
گاهی ممکن است زانو با وجود این که دچار دررفتگی شده است، کشکک از قسمت زانو خارج نشده باشد. در این مواقع زمانی که فرد مدت زمان طولانی حرکت یا فعالیت کرده باشد، به راحتی میتواند کشکک را تکان دهد.
همچنین ممکن است کاسه زانو از محل خود در زانو خارج شده باشد.
احساس درد هنگام ایستادن؛
هنگامی که میایستید ممکن است درد زیادی در جلوی زانو احساس کنید و فشار زیادی به زانو وارد شود. همچنین با گذشت زمان این درد ایجاد شده کمتر میشود؛ اما، به معنی بهبودی وضعیت فعلی شما نیست.
احساس درد؛
هنگامی که زانوی خود را لمس میکنید، دچار درد میشوید.
کبودی؛
ممکن است در جلوی زانوی خود کبودی مشاهده کنید، به خصوص اگر ضربه مستقیم به پا وارد شده باشد.
تورم.
بهدلیل آسیب وارد شده به زانو، تورم در ناحیه زانو مشاهده خواهد شد. ممکن است مایعی در اطراف کاسه زانو تجمع پیدا کند. تورم منجر به ناتوانی حرکت ورزشکاران یا عدم توانایی در صاف کردن پا میشود.
ورزش برای درمان در رفتگی زانو
انجام تمرینات ورزشی میتواند تا حدی برای بهبود شرایط شما موثر باشد، در ادامه همه موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
حرکات زانوی خود را افزایش دهید؛
اولین تمرینی که برای شما در نظر گرفته شده، برای افزایش حرکت زانو است. از آنجایی که زانو بهدلیل دررفتگی مدتی خم شده است، عضلات این ناحیه قطعا سفت شدهاند و دامنه حرکتی زانوی شما کاهش یافته است. میبایست به نکات زیر جهت انجام تمرین توجه داشته باشید:
- با زانوی خم شده خود روی صندلی بنشینید.
- پای سالم را جلو و روی پای آسیب دیده قرار دهید.
- سپس پای سالم را خم کنید، به همین ترتیب پای آسیب دیده نیز خم میشود.
- بهمدت ۲۰ ثانیه به این حالت بمانید.
- این حرکت را چندین بار در روز تکرار کنید.
زمانی که این تمرین را انجام میدهید ممکن است کمی احساس درد در زانوی خود داشته باشید که طبیعی است و مشکلی ندارد. اگر احساس میکنید با انجام این تمرین زانوی شما جابهجا میشود، این حرکت را انجام ندهید.
قدرت عضلانی ران پا را افزایش دهید؛
تمرین دوم جهت قدرت عضلانی شما طراحی شده است. این تمرین از روزی که بریس استفاده میکنید، میتوانید انجام دهید:
- به پشت دراز بکشید.
- انگشت پا را به سمت داخل متمایل کنید.
- پس از آن پای خود را بهطور کامل بلند کنید و سپس به پایین ببرید.
- این تمرین را ده بار در سه ست روزانه انجام دهید.
اگر با انجام ۱۰ بار از این تمرین احساس راحتی دارید، تعداد تمرینات را ۱۵ تا ۲۰ بار در هر ست افزایش دهید. با افزایش قدرت در این ناحیه از پا احتمال در رفتگی کشکک و زانو را کاهش میدهد.
تعادل و پایداری زانوی خود را افزایش دهید.
سومین تمرین جهت افزایش قدرت زانو طراحی شده است. پس از در رفتگی کشکک زانو، زانوی شما ناپایدار میشود. با انجام برخی از تمرینات منجر به ثبات مجدد زانوها خواهد شد. تمرین را بهصورت زیر انجام دهید:
- ابتدا باید بایستید.
- یک پای خود را کمی خم کنید و به همان حالت بایستید.
- این تمرین را چند بار در روز بهمدت ۳۰ ثانیه تکرار کنید.
در برخی مواقع این آسیب به حدی جدی است که بیمار میبایست تحت عمل جراحی زانو یا آرتروسکوپی زانو قرار گیرد.