علت دست درد چیست؟
دست ساختار پیچیده و ظریفی دارد و از ۲۷ استخوان تشکیل شده است. با عضلات و مفصل دست قادر به انجام حرکات قوی، دقیق و ماهرانهای هستید؛ اما، در برابر هرگونه مشکل احتمالی آسیبپذیر است.
دست درد میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در حقیقت احساس درد در دست ممکن است به دلیل ساختارهای پیچیده اسکلتی ایجاد شود که این موارد به شرح زیر است:
- استخوانها
- مفاصل
- بافت همبند
- تاندونها
- اعصاب
در ادامه هر یک از موارد احتمالی که میتواند منجر به درد دست شود را در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
آرتروز
آرتروز یکی از دلایل احتمالی ایجاد درد در دست است. ممکن است در هر نقطه از بدن این عارضه ایجاد شود؛ اما امکان ایجاد آن در دست و مچ دست بسیار زیاد است. بیش از ۱۰۰ نوع مختلف آرتروز وجود دارد و شایعترین آنها استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید است.
آرتروز معمولا بزرگسالان را درگیر میکند. در حقیقت با گذشت سالها مفاصل در دست دچار پارگی و فرسایش میشوند. غضروف مفصل یک بافت لغزنده است که در انتهای استخوان قرار میگیرد و به مفصل اجازه میدهد تا به آرامی حرکت کند.
زمانی که غضروف به تدریج از بین میرود، علائم دردناک ناشی از این بیماری ظاهر میشود. آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که میتواند بسیاری از قسمتهای بدن را درگیر کند و باعث ایجاد علائمی مانند التهاب، درد و سفتی شود.
سندرم تونل کارپال
تونل کارپال یک کانال باریک است که در مچ دست قرار دارد. در حقیقت با وجود این کانال این امکان فراهم شده است که عصب مدیان و تاندون در این قسمت قرار گیرند. زمانی سندرم تونل کارپال ایجاد میشود که این کانال تنگ و باریک شود و تاندون و عصب این قسمت تحت فشار قرار گیرد.
چنین فضای تنگ و فشردهای میتواند دلایل مختلفی از جمله ضخیم شدن تاندونها، التهاب یا بسیاری از موارد دیگر باشد. علائم ناشی از این عارضه بسته به شدت آن میتواند علائم متفاوت باشد.
تنوسینوویت
این عارضه یک بیماری دردناک است که بر تاندونهای اطراف انگشت شست تاثیر میگذارد. زمانی که دو تاندون اطراف شست ملتهب شوند، باعث التهاب اطراف تاندون نیز خواهد شد. چنین التهابی میتواند بر عصبهای اطراف فشار وارد کند و باعث درد و بی حسی در اطراف شست شود.
کیستهای گانگلیون
کیست ایجاد شده در مچ دست و گانگلیون معمولا درد ندارند؛ اما ممکن است علائم آزاردهنده دیگری ایجاد کند. چنین حالتی معمولا به صورت توده از پشت دست خارج میشود. علاوه بر این، ممکن است در اندازههای مختلفی در زیر مچ دست، مفصل انتهایی انگشت یا انگشت شست ایجاد شوند.
این کیستها معمولا پر از مایع هستند و میتوانند به سرعت ناپدید شوند یا از نظر اندازه تغییر کنند. اگر کیست گانگلیون به قدری بزرگ شود که به عصب فشار وارد کند، ممکن است منجر به علائمی از قبیل درد، گزگز، بی حسی در اطراف مچ دست شود.
اینگونه کیستها معمولا بدون نیاز به درمان از بین میروند؛ اما، در صورت عدم درمان و بهبود پزشک بهترین و سادهترین راهکار درمانی را برای شما در نظر میگیرد.
نقرس
نقرس نوع پیچیدهای از آرتروز است. این بیماری دردناک میتواند هر فردی را درگیر کند. افرادی که مبتلا به نقرس هستند، درد ناگهانی و شدیدی در مفصل خود تجربه میکنند.
معمولا نقرس انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار میدهد؛ اما ممکن است در هر قسمتی دیگر از بدن از جمله دیگر قسمتهای پا، زانو، دست و مچ دست ایجاد شود.
در صورتی که نقرس دست شما را تحت تاثیر قرار داده باشد حملات شدید از درد، سوزش، قرمزی و حساسیت را تجربه خواهید کرد. معمولا در این مواقع داروهای ضد التهابی مانند داروهای غیر استروئیدی برای بیمار تجویز میشود.
لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به سلولهای سالم حمله میکند و به بافتهای سالم آسیب میرساند. درد و سفتی مفاصل اغلب از اولین علائم لوپوس است.
هنگام ایجاد لوپوس التهاب در سراسر بدن ایجاد میشود و باعث ضخیم شدن پوشش نازک در اطراف مفصل میشود، به همین جهت درد و تورم در دستها، مچ و پاها احساس خواهد شد. از دیگر علائم این بیماری میتوان به درد عضلانی، تب، ریزش مو، خستگی و… اشاره کرد.
نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی حالتی است که باعث بی حسی، درد و ضعف در دست و پاها میشود. نوروپاتی محیطی هنگامی رخ میدهد که اعصاب محیطی شما آسیب دیده باشد.
از مواردی که میتواند منجر به وارد شدن آسیب به عصب محیطی شود شامل دیابت، آسیبهای ضربهای، عفونتها و مشکلات متابولیکی است. نوروپاتی محیطی میتواند روی یک عصب یا بسیاری از اعصاب مختلف در سراسر بدن تاثیر بگذارد.
دست و مچ دست انواع مختلفی اعصاب دارند که شامل اعصاب حسی (لمس، دما و درد) و اعصاب حرکتی است که حرکت عضلات را کنترل میکند.
سندرم رینود
در این سندرم باعث میشود که مناطق خاصی از دست بیحس و سرد شوند. چنین شرایطی معمولا هنگام استرس یا قرار گرفتن در دمای پایین ایجاد میشود. هنگامی که سرما میخورید، بدن شما با کاهش خون رسانی به پوست گرما را ذخیره میکند، چنین شرایطی با باریک شدن رگهای خونی ایجاد میشود.
واکنش بدن افراد مبتلا به سندرم رینود در برابر سرما یا استرس شدید میشود. رگهای خونی در دست بسیار با سرعت بیشتری و از حالت طبیعی باریک میشوند.
از علائم این سندرم میتوان به انگشتان دست و پای سرد، تغییر رنگ انگشتان دست و پا، بی حسی یا سوزن سوزن شدن و… اشاره کرد.
انگشت ماشهای
تنوزینویت یا انگشت ماشهای یک وضعیت دردناکی است که در این حالت انگشت شما در حالت خمیده قفل میشود یا گیر میکند. هنگامی که انگشت خود را حرکت میدهید، تاندونها از طریق غلاف تاندون حرکت میکنند. زمانی که این کانال متورم شود، تاندون در این قسمت گیر میافتد.
گاهی ممکن است در بالای کف دست خود و پایه انگشت جایی که غلاف تاندون قرار دارد، برجستگی و گرما را احساس کنید. علائمی دیگری که ناشی از این عارضه احساس میکنید، به شرح زیر است:
- هنگامی که انگشت خود را صاف یا خم میکنید صدایی مانند «تق» میشنوید.
- یک یا چند انگشت شما در حالت خمیده گیر میکند.
- احساس سفتی دارید.
- توانایی جهت باز و بسته کردن انگشت خود هنگام صبح ندارید.
- احساس درد شدید در پایه انگشتان خود دارید.
درمانهایی که معمولا در این مواقع برای بیماران در نظر میگیرند شامل موارد زیر است:
- NASID ها
- تزریق کورتیکواستروئید به غلاف تاندون
- جراحی جهت آزاد کردن غلاف تاندون
ضربه وارد شدن
آسیب دیدگی دست بسیار شایع است. دست ساختار پیچیده و ظریفی دارد، به همین جهت به راحتی آسیبپذیر است. بهطور مثال آسیب دیدگی هنگام ورزش، ساخت و ساز و زمین خوردن از مواردی هستند که ممکن است منجر به آسیب دیدگی دستان شما شود.
بیشتر مطالعه کنید: درمان آسیب های ورزشی
در هر دست ۲۷ استخوان کوچک وجود دارد که ممکن است به روشهای مختلفی شکسته شوند. شکستگی و هرگونه آسیب دیدگی دست، در صورت عدم درمان بهصورت صحیح میتواند تغییراتی در دست ایجاد کند و فعالیتهای شما را تحت تاثیر قرار دهد.
ماهیچههایی در دست وجود دارد که قابلیت رگ به رگ شدن یا کشیدگی دارد. برای اینکه اطمینان حاصل کنید شکستگی و هرگونه آسیب دیدگی خطرناکی وجود ندارد، باید عکسبرداری با اشعه ایکس را انجام دهید.
درمانی که معمولا برای اینگونه عارضهها در نظر گرفته میشود، بسته به نوع و محل آسیب دیدگی متفاوت است. معمولا آتل از رایجترین درمانی است که برای بیماران در نظر گرفته میشود. در موارد شدیدتر ممکن است برای جلوگیری از آسیب دیدگی طولانی، جراحی لازم باشد.
نکاتی که جهت درمان باید در نظر داشته باشید
چندین راهکار وجود دارد که میتوانید برای تسکین درد در نظر داشته باشید:
- گرما و سرما درمانی را امتحان کنید. جهت رفع سفتی از کمپرس آب گرم و جهت کاهش تورم از کمپرس آب سرد استفاده کنید.
- داروهای مسکن بدون نسخه مصرف کنید. استفاده از دارو منجر به تسکین کوتاه مدت درد میشود. در رابطه با درمانهای دائمی و طولانی مدت باید با بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مشورت داشته باشید.
- جهت ایجاد ثبات در مفصل و جلوگیری از آسیب دیدگی بیشتر میبایست از آتل استفاده کنید.
در نهایت در صورتی که پس از انجام این موارد ذکر شده بهبودی حاصل نشد، حتما جهت بررسی میبایست به پزشک مراجعه کنید تا بهترین راهکار درمانی برای شما در نظر گرفته شود.