با علت و درمان شکستگی دنده آشنا شوید
قفسه سینه از ۱۲ جفت دنده تشکیل شده است، دنده علاوه بر محافظت از قلب و ریه از ماهیچههای زیادی در این قسمت از بدن نیز محافظت میکند. در نهایت اگر دنده دچار شکستگی شود، فعالیتهای روزمره برای شما دشوار خواهد شد.
دنده با توجه به موقعیتی که در بدن دارد، اگر دچار شکستگی شود، معمولا خودبهخود بهبود مییابد. در ادامه این مقاله توضیحات بیشتری در خصوص علائم و درمان شکستگی دنده برای شما خواهیم داد.
شکستگی دنده چه علائمی دارد؟
یکی از مهمترین علائم ناشی از این بیماری، درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن است. همچنین خندیدن، سرفه یا عطسه کردن میتواند باعث درد شدید در قسمتی که دچار شکستگی شده، شود.
بسته به این که کدام قسمت از دنده دچار شکستگی شده است، خم شدن یا چرخاندن بالاتنه ممکن است منجر به درد ناگهانی شود. هر ضربه یا فشاری که به این قسمت از بدن وارد شود، حداقل برای چند هفته منجر به درد خواهد شد.
در قسمتی که شکستگی وجود دارد، ممکن است تورم و قرمزی را نیز مشاهده کنید. برخی از افراد کبودی را نیز در این قسمت از بدن خود نیز مشاهده میکنند.
علت شکستگی دنده چیست؟
بهدلیل اینکه دندهها از قلب و ریهها محافظت میکنند، به گونهای طراحی شده است که مقاومت زیادی در برابر ضربه و فشار دارد. اما اگر ضربه صورت ناگهانی و شدید باشد، میتواند منجر به شکستگی دنده شود. در اغلب مواقع این عارضه بهدلایل زیر ایجاد میشود:
- حین انجام ورزشهایی مانند فوتبال (جهت درمان آسیب های ورزشی باید متخصص ارتوپد مراجعه کنید)
- تصادفات
- سقوط از ارتفاع
- انجام حرکات تکراری و انجام حرکات شدید
افرادی که بیشتر در معرض شکستگی دنده هستند به شرح زیر است:
- ورزشکارانی که بیشتر حرکات فیزیکی دارند و بهطور مکرر حرکات تکراری که قفسه سینه را درگیر میکند، انجام میدهند.
- افراد مبتلا به پوکی استخوان دچار کاهش تراکم استخوان هستند، در نهایت در برابر شکستگی آسیبپذیر خواهند بود.
- افرادی که ضایعات سرطانی دارند، دارای استخوانهای ضعیفتری هستند و در نهایت در برابر شکستگی دنده آسیبپذیرتر خواهند بود.
شکستگی دنده چگونه تشخیص داده میشود؟
برخلاف سایر شکستگیها مانند انگشت پا یا بازو، شکستگی دنده به سختی قابل رویت خواهد بود. اگر علائم ناشی از شکستگی دنده دارید، به بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مراجعه کنید تا بررسیهای لازم را جهت تشخیص این عارضه انجام دهید. تصویربرداریهایی که برای شکستگی دنده انجام میشود به شرح زیر است:
اشعه ایکس
این نوع تصویربرداری برای شکستگیهای بزرگ گزینه مناسبی است؛ اما شکستگیهای جزئی نمایش داده نمیشود.
سی تی اسکن
سی تی اسکن جزئیات بیشتری را نسبت به عکسبرداری اشعه ایکس نشان میدهد.
اسکن استخوان
در این روش تشخیصی مقدار کمی از رنگ رادیواکتیو تزریق میشود تا عکسبرداری واضحی انجام شود.
بسته به علائم شما ممکن است پزشک از MRI برای تشخیص هرگونه آسیبدیدگی در بافتهای نرم و عضلانی به بیمار توصیه کند.
شکستگی دنده چگونه درمان میشود؟
درمان دندههای شکسته بسته به آسیبدیدگی هر فردی متفاوت است. در گذشته پزشکان برای درمان شکستگی دنده، این قسمت از بدن را محکم با بانداژ میبستند؛ اما استفاده از بانداژ میتواند منجر به محدود شدن تنفس بیمار شود.
امروزه پزشکان چنین شکستگیهایی را رها میکنند، بسته به میزان درد داروی بی دردی برای بیمار تجویز میشود، این تزریقات به بی حس کردن اعصاب اطراف دنده کمک میکند.
همچنین میتوانید برای کاهش درد و تورم کیسه یخ را در قسمت آسیبدیده قرار دهید. نکتهای که در این خصوص وجود دارد، این است که باید یخ را در یک حوله نازک بپیچید و تا حد امکان سعی کنید در شبهای اولیه پس از آسیبدیدگی بهصورت عمودی بخوابید.
گاهی ممکن است شکستگی دنده به قدری شدید باشد که دچار مشکلات تنفسی شوید، در این مواقع است که باید عمل جراحی برای تثبیت دنده انجام گیرد.
مدت زمان بهبودی شکستگی دنده چقدر است؟
حدود شش هفته طول میکشد تا دندههای شکسته شده خودبهخود بهبود پیدا کنند. طی این مدت باید از فعالیتهایی که منجر به آسیبدیدگی بیشتر دنده میشود، خودداری کنید. اگر هر فعالیتی منجر به درد حتی در اطراف دندهها شده است، باید فعالیت خود را فورا متوقف کنید.
در حین بهبودی چرخاندن و حرکت دادن شانهها بسیار مهم است تا از جمع شدن مخاط درون ریه جلوگیری کند. همچنین سرفه کردن برای پاک کردن ریه بسیار مهم است؛ بنابراین با این وجود که میتواند سرفه برای شما آسیبزا باشد؛ اما باید این کار را در برخی از مواقع انجام دهید. نگه داشتن بالشت در سینه میتواند درد را حین سرفه تا حدودی تسکین دهد.
شکستگی دنده چه عوارضی دارد؟
بسته به شکستگی و شدت آسیبدیدگی، عارضههای ناشی از این شکستگی در هر فردی متفاوت است. در برخی ممکن است قلب و ریه در معرض خطر باشند. علاوه بر این رگهای خونی دیگر در نزدیک قلب میتوانند در معرض خطر قرار داشته باشند.
از دیگر عوارض احتمالی شکستگی دنده، سوراخ شدن ریه است. اگر شکستگی بسیار شدید باشد و در قسمت تحتانی قفسه سینه نیز شکستگی وجود داشته باشد، قسمتهایی مانند کبد، کلیه و طحال نیز سوراخ خواهد شد. با انجام MRI تمامی این آسیبدیدگیها قابل مشاهده است.
کلام آخر
اغلب شکستگیهای دنده طی شش هفته بهبود پیدا میکنند، در این مدت باید از انجام فعالیتهای سنگین خودداری کنید؛ اما قادر به انجام کارهای روزانه مانند قدم زدن هستید. اگر پس از گذراندن این مدت بهبود پیدا نکردید، پزشک بررسیهای بیشتری را برای درمان مناسب انجام خواهد داد.