سندرم تونل تارسال چیست و چه درمانی دارد
سندرم تونل تارسال وضعیتی است که به دلیل فشار مکرر منجر به آسیب عصب تیبیال خلفی میشود. عصب تیبیال از عصب سیاتیک انشعاب پیدا میکند و تا نزدیکی مچ پا امتداد دارد.
عصب تیبیال از تونل تارسال عبور میکند که یک قسمت باریکی در داخل مچ پا بوده و در مجاور استخوان و بافتهای نرم قرار گرفته است. آسیب تیبیال زمانی رخ میدهد که عصب بهطور مداوم تحت فشار باشد.
سندرم تونل تارسال چه علائمی دارد؟
افراد مبتلا به این بیماری ممکن است علائمی مانند درد، بی حسی و گزگز را احساس کنند. این درد در هر قسمتی در امتداد عصب تیبیال ممکن است احساس شود؛ اما، معمولا درد در کف پا یا داخل مچ بیشتر بروز پیدا میکند.
چنین دردی میتواند به این صورت باشد:
- درد شدید و تیر کشنده
- سوزن سوزن شدن
- احساس شوک الکتریکی
- احساس سوزش
علائم در هر فرد متفاوت است. برخی از علائم به تدریج ایجاد میشود و برخی دیگر به صورت ناگهانی است. درد و دیگر علائم این بیماری با فعالیت بدنی تشدید میشوند.
اگر این بیماری طی طولانی مدت ایجاد شده باشد، برخی از افراد حتی هنگام شب یا هنگام استراحت درد یا گزگز را تجربه میکنند.
علت ایجاد سندرم تونل تارسال چیست؟
این بیماری از فشردگی عصب تیبیال ایجاد میشود که میتواند به دلایل زیر رخ دهد:
- صافی شدید کف پا؛ زیرا، صافی کف پا میتواند منجر به کشش عصب تیبیال شود.
- در تونل تارسال استخوانی خوش خیم رشد میکند.
- وجود رگهای واریسی در غشای اطراف عصب تیبیال که منجر به فشرده شدن عصب میشود.
- التهاب ناشی از بیماری آرتریت در بیمار ایجاد میشود.
- توده و آسیبهایی مانند تومور یا لیپوم در نزدیکی عصب تیبیال وجود دارد.
آسیبها یا تروماهایی مانند پیچ خوردگی مچ پا یا شکستگی، التهاب و تورم که منجر به سندرم تونل تارسال میشود، وجود دارد. بیماری دیابت موجب میشود که بیمار در برابر فشار آسیبپذیرتر شود.
سندرم تونل تارسال چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر فکر میکنید که به این بیماری مبتلا هستید، باید به بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مراجعه کنید تا علت را بررسی کرده و درمانی بسته به شدت بیماری در نظر بگیرد.
زمانی که به پزشک مراجعه میکنید، پزشک در خصوص علائم شما و سابقه بیماریهایی که داشتهاید، سوال خواهد کرد. پا و مچ پا را مورد بررسی قرار میدهد تا مشکل ایجاد شده را تشخیص دهد.
آنها ممکن است معایناتی مانند ضربه ملایم به عصب تیبیال بزنند، در صورتی که پس از فشار احساس سوزن سوزن شدن یا درد داشته باشید، میتواند نشاندهنده سندرم تونل تارسال باشد.
همچنین پزشک ممکن است آزمایشات دیگری برای بررسی علت زمینهای این بیماری از جمله الکترومیوگرافی را در نظر داشته باشد.
در صورتی که پزشک مشکوک شود که توده یا رشد استخوانی منجر به سندرم تونل تارسال شده است، MRI را تجویز خواهد کرد.
آیا سندرم تونل تارسال باعث ایجاد عوارض میشود؟
در صورتی که سندرم تونل تارسال درمان نشود، باعث آسیب دائمی و غیر قابل برگشت خواهد شد. از آنجایی که این آسیب عصبی روی پای شما تاثیر میگذارد، ممکن است راه رفتن یا شروع فعالیتهای عادی گذشته دشوار و همراه با درد باشد.
سندرم تونل تارسال چگونه درمان میشود؟
درمانی که از سوی پزشک برای بیمار در نظر گرفته میشود، بسته به علت درد و علائمی که بیمار دارد متفاوت خواهد بود:
درمانهای خانگی
جهت کاهش التهاب میتوانید از داروهای ضد التهابی استفاده کنید و فشار روی عصب را کاهش دهد. استراحت کردن، استفاده از یخ، بستن پا و قرار دادن در ارتفاع که به عنوان درمان به روش RICE شناخته میشود، ممکن است به کاهش تورم و التهاب نیز کمک کند.
درمانهای پزشکی
چنانچه بیمار به روشهای خانگی بهبود پیدا نکرد، باید به پزشک مراجعه کند تا درمانهای موثرتری برای او در نظر گرفته شود. تزریق استروئید در قسمت آسیبدیده برای کاهش تورم موثر است.
گاهی اوقات بریس برای بی حرکت کردن پا و محدود کردن فعالیتهایی که منجر به فشرده شدن عصب میشود، مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر صافی کف پا داشته باشید، ممکن است نیاز به کفشهایی باشد تا قوسی در کف پا ایجاد شود.
عمل جراحی
در موارد شدید که هیچ یک از روشهای غیر جراحی موثر نیست، جراحی جهت آزاد کردن سندرم تونل تارسال برای بیمار انجام خواهد گرفت.
بهطور کلی سندرم تونل تارسال با روشهای درمانی مختلفی مدیریت و درمان میشود، اگر درمان به موقعی انجام گیرد، از آسیب دائمی به عصب جلوگیری میشود.