رژیم غذایی مفید برای کسانی که دچار آرتروز زانو هستند
در حقیقت یکی از مواردی که باید برای درمان در نظر گرفت، رژیم غذایی مناسب برای آرتروز زانو است. در ادامه توضیح کوتاهی در رابطه با آرتروز و رژیم غذایی مناسب برای این بیماری برای شما ذکر خواهیم کرد.
اغلب افراد در پی آن هستند، علاوه بر درمانهای جراحی مانند آرتروسکوپی زانو یا درمان غیر جراحی، که پزشک برای آنها در نظر گرفته است، راهکارهای خانگی را برای کنترل بیماری خود در نظر داشته باشند.
با مصرف این مواد غذایی آرتروز خود را کنترل و درمان کنید
زمانی که میگوییم فردی دچار این بیماری شده، به این معنی است به غضروف مفصل زانو آسیب رسیده است. غضروف بافتی است که بهعنوان بالشتک در بین استخوانها قرار دارد تا از ساییدگی بین دو استخوان جلوگیری شود. این امر منجر به درد و مشکلات حرکتی خواهد شد.
مصرف ماهی روغنی و امگا ۳؛
هر قسمت از بدن زمانی که سیستم ایمنی بدن با هر بیماری یا هر مشکلی روبهرو میشود، واکنش نشان میدهد و منجر به التهاب میشود. علائم این بیماری شامل قرمزی، تورم و درد است.
به همین جهت بیماران دچار التهاب میشوند. حال راهکاریی که برای درمان و کنترل این علائم وجود دارد به این صورت است، که باید غذاهای ضد التهابی را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
انواع مختلفی از ماهیها غنی از اسیدهای چربِ امگا۳ هستند. این اسید به کاهش دو پروتئین به نام پروتئینهای واکنش پذیر و اینترلوکین که باعث التهاب میشود، کمک خواهد کرد.
همچنین امگا۳ میتواند به جلوگیری از التهاب در بدن قبل از آسیب رساندن به مفصل کمک کند. احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید در افرادی که بهطور منظم از این مواد غذایی مفید مصرف میکنند، کاهش خواهد یافت. ماهیهایی که سرشار از امگا ۳ هستند، شامل موارد زیر است:
- ماهی سالمون
- ماهی تن
- ساردین
- ماهی خال مخالی
مواد مغذی موجود در غذاهای گیاهی
میوهها و سبزیجات، نقش اصلی و مهمی در یک رژیم غذایی سالم دارند و حاوی مواد مغذی هستند که میتواند به رفع این بیماری کمک کند.
فیبر
محققان متوجه شدهاند که بیماران ممکن است کلسترول بالایی داشته باشند، به همین جهت توصیه میکنند که مصرف غلات کامل و مصرف سایر فیبرهای غذایی میتواند در بهبود سطح کلسترول در خون موثر باشد.
علاوه بر این، مصرف فیبر میتواند به افراد کمک کند تا مدت زیادی احساس سیری کنند، در نهایت این وضعیت به حفظ وزن سالم کمک خواهد کرد.
آنتی اکسیدانها
آنتی اکسیدانها میتوانند برای سیستم ایمنی بدن موثر باشند و با التهاب ایجاد شده در بدن مقابله کنند. بهعنوان مثال میوههایی مانند انواع توتها، زغال اخته و تمشک سرشار از آنتی اکسیدان هستند.
مصرف چربیهای مفید
آووکادو سرشار از چربیهای غیر اشباع است. علاوه بر این منبع خوبی از ویتامین E است که خواص ضد التهابی دارد.
اولئوکانتال
زیتون و روغن زیتون حاوی اولئوکانتال است. این ماده یک ضد التهاب طبیعی است که خواص دارویی مشابه با ایبوپروفن دارد.
زردچوبه
زردچوبه مدتهاست که در بین درمانهای خانگی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. آمارها نشان میدهد، بیمارانی که بهطور مداوم از این ماده غذایی ارزشمند مصرف کردند، پس از گذشت مدت زمانی شاهد بهبودی این بیماری با مصرف زردچوبه بودهاند.
آبرسانی به بدن
هندوانه بهطور طبیعی حاوی کاروتنوئید بتا کریپتوکسانتین است، در واقع این ترکیبی است که میتواند احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید را کاهش دهد. علاوه بر این، هندوانه حاوی مقادیر زیادی آب است که برای هیدراته کردن بدن بسیار مفید است و میتواند CRP در بدن را کاهش دهد.
مصرف ویتامین A، C و K
در طی تولید انرژی، بدن رادیکالهای آزاد تولید میکند. رادیکالهای آزاد میتوانند به سلولهای بدن آسیب وارد کنند و با التهابی که در مفاصل ایجاد میشود، مرتبط هستند. سبزیجات با برگ سبز مانند کلم بروکلی حاوی ویتامینهای C ،A و K بوده و حاوی آنتی اکسیدان است.
این مواد غذایی میتواند از آسیبهای رادیکال آزاد به سلولها جلوگیری کند. همچنین موارد نام برده شده حاوی مقادیر زیادی کلسیم هستند که برای سلامت استخوانها بسیار مفید است.
ویتامین C
فلفل، پرتقال، سبزیجات برگدار و سبز منبع خوبی از ویتامین C هستند که میتواند در حفظ استخوانها و غضروفها نقش مهمی داشته باشند. این نکته را به یاد داشته باشید که آب گریپ فروت میتواند با برخی از داروها تداخل داشته باشد؛ بنابراین، قبل از مصرف آن باید با بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مشورت کنید.
محصولات لبنی
اگر فردی با لاکتوز موجود در لبنیات مشکلی نداشته باشد، مصرف آن برای کنترل و رفع بیماری آرتروز زانو بسیار مفید است. در واقع شیر، پنیر و ماست کم چرب میتواند ویتامین D و کلسیم را تامین کند که منجر به تقویت استخوانها خواهد شد.
مواد غذایی که افراد مبتلا به آرتروز زانو باید خودداری کنند
افراد مبتلا به این بیماری علاوه بر اینکه باید برخی از مواد غذایی را به رژیم خود اضافه کنند، از مصرف برخی مواد غذایی نیز میبایست خودداری کنند که در ادامه همه موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:
شکر و قند؛
این موارد علاوه بر اینکه در افزایش وزن موثر است، میتوانند التهاب را افزایش دهند. سایر مواد غذایی که حاوی کربوهیدراتهای تصفیه شده هستند، مانند نان سفید ممکن است همین اثر را داشته باشد.
نمک؛
نمک میتواند منجر به جذب آب شود و علائم ناشی از این بیماری را افزایش دهد. تورم مفصل، یکی از علائم رایجی است که در بیماران مشاهده میشود. مصرف بیش از اندازه نمک تورم ایجاد شده را بدتر میکند. غذاهای فراوری شده و بسته بندی شده حاوی مقادیر زیادی نمک هستند.
روغنهای چرب و اشباع شده؛
این موارد در غذاهای فراوری شده و مواد غذایی آماده وجود دارد که میتواند منجر به التهاب شود.
اسیدهای چرب امگا ۶؛
همانطور که گفتیم امگا ۳ میتواند به افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، کمک کند؛ اما اسید امگا ۶ که در انواع روغنهای پخت و پز نیز وجود دارد، منجر به تولید مواد شیمیایی در بدن میشود. بهطور مثال روغنهای ذرت و آفتابگردان حاوی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند.
حساسیت غذایی.
به حساسیتهای غذایی خود توجه داشته باشید، برخی از افراد به مصرف برخی از غذاها حساسیت دارند. حذف این موارد از رژیم غذایی میتواند راهی برای بهبود شرایط شما باشد.
مواردی که به درمان بیماری شما کمک نمیکند
گاهی برخی از افراد توصیههایی برای بهبود شرایط بیماران دارند، که هیچ مدرک ثابت شدهای در این رابطه وجود ندارد. این موارد به شرح زیر است:
- ژلاتین، کلاژن و پکتین
- رژیم قلیایی
- سرکه سیب
- رژیم غذایی خام