علت و علائم پارگی روتاتور کاف
گروهی از عضلات و تاندونها مفصل شانه را احاطه کردهاند و سر استخوان بالای بازو را محکم در حفره شانه نگه میدارند، در واقع به این عضلات و تاندونها روتاتور کاف گفته میشود.
متاسفانه پارگی روتاتور کاف از بیماریهای شایع است که احتمال ایجاد این آسیب با افزایش سن بیشتر میشود. علاوه بر این در افرادی که فعالیتهای مکرری به واسطه شغلشان انجام میدهند مانند افرادی که نجار یا نقاش هستند، مشاهده میشود.
بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری با راهکارهای درمانی مختلفی که پیش روی خود دارند، مانند فیزیوتراپی قادرند که علائم ناشی از این بیماری را به خوبی کنترل کنند. در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با این بیماری، بهخصوص علائم رایج و علت ایجاد آن خواهیم داد.
آشنایی با علائم پارگی روتاتور کاف
افرادی که دچار پارگی در این قسمت از شانه خود میشوند، بلافاصله پس از آسیبدیدگی دردی را احساس نمیکنند؛ اما گاهی افرادی که دچار آسیبدیدگی حاد میشوند، ممکن است متوجه درد خود شوند.
برخی اوقات ممکن است فرد صدای ضربات را همراه با احساس ضعف در قسمت فوقانی بازو داشته باشد. سایر علائم رایجی که ناشی از این بیماری وجود دارد به شرح زیر است:
- بیمار زمانی که بازوی خود را تکان میدهد، متوجه صدا دادن شانه خود میشود.
- احساس ترکخوردگی در شانه که به آن کریپتوس گفته میشود، هنگام حرکت دادن شانه وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت صدا دادن مفصل شانه را مطالعه کنید.
- حتی زمانی که بیمار در حالت استراحت کردن است، احساس درد در شانه وجود دارد.
- هنگامی که دست بالا برده میشود، درد احساس خواهد شد.
- در برخی از افراد شانه قفل میشود.
- احساس ضعف در بازو و دست وجود دارد.
خوب است این نکته را بدانید که علائم ناشی از آسیب روتاتور کاف بهدلیل آسیب وارد شده یا پارگی رخ نمیدهد، بلکه بهدلیل التهاب ناشی از آن ایجاد میشود.
اگر احساس شانه درد طی مدت زمان کوتاهی دارید، مشکلی وجود ندارد و با راهکارهای خانگی و توسط پزشک عمومی قابل درمان است.
اگر پس از یک آسیبدیدگی دچار ضعف و درد شدید در شانه شدهاید و درد شما طی طولانی مدت ادامه داشت، حتما میبایست به بهترین متخصص ارتوپدی در کرج مراجعه کنید.
علت آسیب یا پارگی روتاتور کاف
این عارضه ممکن است بهدلیل وارد شدن آسیبدیدگی قابل توجهی به شانه ایجاد شده باشد. همچنین احتمال ایجاد این عارضه بهدلیل ساییدگی یا پارگی تاندون نیز وجود دارد. در ادامه موارد شایع این عارضه را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- وارد شدن ضربه شدید و ناگهانی به شانه
- افتادن روی شانه
- وارد شدن ضربات مکرر به شانه در طولانی مدت مانند نقاشان ساختمان
- رعایت نکردن اصول صحیح هنگام حرکت دادن شانه و انجام فعالیتها
- کشیدگی بیش از حد مفصل شانه
- بلند کردن مکرر اجسام سنگین
- وارد شدن فشار بیش از حد به شانه و روتاتور کاف
انجام ورزشهایی مانند تنیس، وزنه برداری و بیس بال که دست حرکت زیاد به بالای شانه دارد، افراد را مستعد ابتلا به آسیب و پارگی روتاتور کاف میکند. در این مواقع متخصص قادر به درمان آسیب های ورزشی خواهد بود.
عوامل خطر ساز در ایجاد پارگی روتاتور کاف
عواملی که میتواند احتمال آسیب و پارگی روتاتور کاف را افزایش دهد به شرح زیر است:
سن
افزایش سن از مواردی است که خطر ایجاد این آسیبدیدگی را به همراه دارد؛ زیرا با افزایش سن میزان خونرسانی به تاندونها کاهش مییابد و در نهایت تاندونها آسیبپذیرتر خواهند بود.
مشاغل خاص
مشاغلی مانند نجاری یا نقاشی که نیاز به حرکات مکرر در بازو و شانه دارد، میتواند در طی طولانی مدت منجر به آسیبدیدگی روتاتور کاف شود.
سابقه خانوادگی
ممکن است این مشکل بهدلیل وراثت در بیمار ایجاد شود.
آسیب یا پارگی روتاتور کاف چه عوارضی را ایجاد میکند؟
در صورتی که چنین مشکلی درمان نشود، این عارضه ممکن است منجر به از دست دادن حرکت یا ضعف در شانه شود. با این وجود که استراحت دادن به شانه برای درمان موثر و ضروری است؛ از طرفی بی حرکت ماندن شانه در طی مدت طولانی منجر به ضخیم شدن و سفت شدن بافت همبند مفصل شانه میشود که اصطلاحا به این حالت شانه یخ زده میگویند.
آیا راهی برای جلوگیری از پارگی روتاتور کاف وجود دارد؟
اگر با توجه به اطلاعاتی که برای شما ذکر کردیم، در معرض خطر روتاتور کاف قرار دارید، باید تمرینات روزانه جهت تقویت شانه را انجام دهید تا از آسیبدیدگی در آینده جلوگیری شود.
اغلب افراد
تمرینات قسمتهایی مانند جلوی قفسه سینه، شانه و بالای بازو را انجام میدهند. علاوه بر این موارد تمرینات پشت شانه و اطراف تیغه شانه نیز در جلوگیری از آسیب به روتاتو کاف موثر است. در این باره با پزشک متخصص مشورت داشته باشید تا تمرینات مناسبی را به شما پیشنهاد دهد.
آسیب دیدگی یا پارگی روتاتور کاف چگونه تشخیص داده میشود؟
ابتدا معاینات فیزیکی برای شما انجام میگیرد تا حرکات در شانه مورد بررسی قرار گیرد. در برخی از مواقع ممکن است پزشک لازم بداند که آزمایشات دیگری برای تشخیص دقیق این بیماری انجام گیرد که این موارد به شرح زیر است:
عکسبرداری اشعه ایکس
این نوع عکسبرداری پارگی روتاتور کاف را نشان نمیدهد؛ اما در برخی از بیماریهای احتمالی مانند خار استخوان یا آرتروز توصیه میشود.
سونوگرافی
در این آزمایش از امواج صوتی برای بررسی ساختارهای داخلی شانه مورد استفاده قرار میگیرد.
MRI
در این نوع تصویربرداری تمامی جزئیات کاملا قابل مشاهده و تشخیص خواهد بود.
تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی
درد ناشی از آسیبدیدگی جزئی روتاتور کاف اغلب با تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی بهبود پیدا میکند. به این نکات توجه داشته باشید:
- از فعالیتهایی که باعث درد میشود، خودداری کنید.
- فعالیتهای سنگین را تا زمانی که درد شما تسکین نیافته است، کمتر کنید.
- بهتر است که شانه خود را ببندید، پس از آن احساس راحتتری خواهید داشت.
- اگر درد دارید، داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن مصرف کنید.
در صورتی که با انجام چنین اقداماتی، بهبودی حاصل نشد، بهتر است به پزشک برای بررسی بیشتر مراجعه کنید.
روتاتور کاف چه درمانی دارد؟
ابتدا درمانهایی که برای این مشکل در نظر میگیرند شامل استراحت کردن، استفاده از بسته یخ و فیزیوتراپی است، گاهی اوقات بیمار به همه این موارد جهت بهبود آسیب وارد شده به روتاتور کاف نیاز دارد. در صورتی که آسیب دیدگی شدید باشد ممکن است عمل جراحی را به بیمار توصیه کند.
تزریق داروهای استروئیدی
اگر درمانهای اولیه مانند استفاده از بسته یخ برای کنترل علائم این بیماری موثر نباشد، پزشک ممکن است تزریق داروهای استروئیدی را جهت تسکین درد در نظر بگیرد. به خصوص اگر درد بیمار منجر به اختلال خواب و فعالیتهای روزمره شده باشد، حتما تزریق داروی استروئیدی انجام میدهند.
فیزیوتراپی
ابتدا درمانی که جهت بهبودی بیمار در نظر گرفته میشود، فیزیوتراپی است. تمریناتی که متناسب با روتاتور کاف باشد، میتواند به انعطافپذیری و قدرت شانه کمک کند. علاوه بر این، فیزیوتراپی بخش مهمی از درمان پس از جراحی روتاتور کاف است.
اگر بیمار با هیچ یک از روشهای غیر جراحی بهبود پیدا نکند، پزشک در نهایت انتخابی جز عمل جراحی برای بیمار نخواهد داشت. انواع عملهایی که برای این مشکل در نظر گرفته میشود، به شرح زیر است:
ترمیم تاندون با استفاده از روش آرتروسکوپی
در این روش، جراح با استفاده از آرتروسکوپی جراحی را انجام میدهد. ابزارهای مورد نیاز را از برشهای کوچک وارد میکنند تا تاندون پاره شده به استخوان متصل شود.
ترمیم تاندون بهصورت باز
در برخی از شرایط ترمیم تاندون به روش جراحی باز بهترین گزینه برای بیمار است. در این روش جراحی برش بزرگی زده میشود تا تاندون آسیبدیده مجددا به استخوان متصل شود.
جایگزین کردن تاندون
اگر تاندون پاره شده بیش از حد دچار آسیبدیدگی شده باشد و قادر به اتصال مجدد آن به استخوان بازو نباشند، در این مواقع از تاندون دیگری به عنوان جایگزین استفاده میکنند.
تعویض مفصل شانه
اگر روتاتور کاف آسیبی جدی باشد، پزشک در این مواقع عمل تعویض مفصل شانه را برای بیمار در نظر میگیرد.